Truls

Kissmonstret Truls

Jag är inte direkt en ”kattperson” (jag vet inte ens vilket djur jag gillar mest, men om man måååste välja blir det nog hund eller gris). Truls är däremot min absoluta favoritkatt. Vi har hängt ihop sen kattungetiden, även om vi inte alltid varit så tajta som vi är nu. Vi sover ihop, pendlar ihop och Truls hjäper mig att stressa av från plugget och jobbet. Han är anpassningsbar, en nöjd innekatt och precis lagom social med sina människor och besökare. Han är bara bäst - men han är också ett kissmonster.

 

Mattor är bättre än kattlådor

 

Sedan ungefär sju år tillbaka har Truls kissat på mattor och på andra olämpliga ställen inomhus. Det började på badrumsmattorna och i hundsängen. Egentligen passar de flesta mattor bra som kissplats enligt Truls. Numera har han också en preferens för mattor i närhet av dörrar. Han kan faktiskt kissa direkt på golvet framför en ytterdörr ibland. Duschen har också blivit en föredragen plats.

 

Diabetiker på äldre dar

 

Så varför detta kisseri? Enligt de studier som gjorts på ämnet tycks orsakerna till Truls olämpliga kissvarnor bero på ett par olika saker. Truls är idag 12 år gammal och diagnostiserades för två år sedan med diabetes. Det visar sig att just diabetes är en av de medicinska problem som kan orsaka rumsrenhetsproblem hos katter. En av de första oönskade platserna Truls kissade på var dessutom i hundsängen i samband med att vi skaffade hund. Tillfällighet? I think not.

 

Preferenser kring kattlådan

 

Jag tror att väldigt få katter har den optimala kattlådan. Enligt de rekommendationer som finns i litteraturen ska nämligen en lagom stor låda vara 1,5 gånger så lång som katten är från nos till svansrot. De flesta katter föredrar ett strö som är doftfritt och klumpbildande och de vill gärna ha en öppen låda utan tak. Hygienen är också viktig och helst ska en låda tömmas minst två gånger om dagen och både strö bytas och lådan diskas veckovis. Platsen där lådan står spelar roll. Katten vill ha en lugn plats och helst ska bostaden ha en låda mer än de har katter. Var dessa kriterier uppfyllda för Truls tror ni?

 

Stegen mot ett kissfritt hem

 

Truls kissvanor är troligtvis inte bara ett problem för hans människor utan också för honom själv. Kanske känner han sig hotad av djur utomhus och kissar därför intill ytterdörren. Lösningen består av att förhindra Truls att kissa där vi tycker är fel, att ge honom de lådor han vill ha och att utreda varför problembeteendet finns där. Vi är inte där än. Det finns fortfarande en risk att Truls kommer att kissa på mattor i hemmet – men idag vet jag mer om när och varför det sker. Problembeteenden är irriterande och vi vill ogärna uppleva felsteg i hantering och träning. Men det finns något fint i de misstag som vi oundvikligen gör och det är att vi lär oss lite mer om vad som behövs för framgång. Jag har lärt mig att ypperligt god kattlådhygien är jätteviktigt för att min katt ska kunna göra rätt. Och jag vet att jag behöver hålla uppsikt över honom när han tillåts vara i rum med trevliga – olämpliga – kissplatser. Därför kan jag och Truls idag göra ”rätt” till 9 av 10 gånger. Och i vårt nya hem sen ett par månader tillbaka har "kissmonstret" till och med gjort ALLA RÄTT! Givetvis behandlar jag hans diabetes med.

 

 

KONTAKTINFORMATION

ADRESS

Apelgatan 7, 582 46 Linköping

MEJL

emotionsetologen@gmail.com

TELEFON

070-26 19 344