Yoshi

Yoshi och utfallsproblematiken

Yoshi är min underbara leonbergerhane på 7 år. Första hunden och såklart den allra bästa hunden i heeela världen. Han är lugn och följsam och bjuder upp nästan alla hundar han möter till lek. En stor och snäll bumbibjörn helt enkelt. En stor stark bumbibjörn som tror att allt som kommer nära är farligt.


Kom inte nära!


Så min hund är helt underbar. Det finns bara ett litet problem. Han gör utfall mot allt som kommer mot honom och han är vrålstark. Ända sedan tonåren märkte vi att Yoshi blev spänd när någon gick mot honom. De kunde vara plötsliga möten och det kunde vara grannhunden på andra sidan om gräsvägen över fältet. Han fastnade med blicken, frös fast i marken och reste ragg. Ju närmre de kom, ju stelare blev han. Och när de kom nära small det – RRAAWOLLWWGG!!


Allt är farligt


Yoshi reagerade nog mest i hundmöten, men alla möten var jobbiga. Gångare, cyklister, ryttare, skateboardåkare. Alla var ett hot. Men varför då? Aggressiva beteenden som rest ragg, morr och utfall är oftast en reaktion av rädsla. Yoshi försöker helt enkelt hålla alla sina monster på avstånd. Och det är just att någon går mot honom som är problemet. Får han bara tid att ta in situationen så hälsar killen glatt på både två- och fyrbeningar. Leker gör han som en barnunge.


Bristande socialisering


Jag har vridit och vänt på det hela länge nu. Som alltid finns det säkert flera saker som bidragit till att Yoshi betedde sig som han gjorde men störst inverkan hade nog valptiden. Yoshi kom till oss som valp vid 13 veckor. Vid det laget är socialiseringsperioden i princip över och allt nytt hunden stöter på är farligt. Troligtvis hade Yoshi aldrig varit ute i koppel och mött djur och människor - eller så hade promenaderna varit obehagliga. Att Yoshis nya människor hade dålig koll på hundar till en början hjälpte nog inte det heller. Det var däremot en stor hjälp att hans människor hade vett att sätta på sele istället för strypkedja, hellre tog avstånd i möten och inte bestraffade problembeteendet. Bestraffningar genom smärta eller obehag förvärrar nämligen aggression, eller så leder det till inlärd hjälplöshet vilket liknar depression.


BAT och etologi


Vilken tur för Yoshi att matte gick och blev etolog då! Eller rättare sagt. Vilken tur för mig att jag fick en besvärlig underbar hund som inspirerade mig att läsa om djurs beteende och inlärning. Först gick vi däremot till vår ”adoptivuppfödare”, dvs matten till Yoshis pappa. Hon var den första som pekade oss i riktning mot BAT och flera år senare är nu Yoshi 100 gånger mindre utfallsbenägen som tack vare det. BAT står för behavior adjustment training och är ett humant och vetenskapligt baserat sätt att träna vovvar som har Yoshis utfallsproblematik. Jag började jobba med BAT för fem år sedan och tränade dag ut och dag in under den 1,5 årsperiod som Yoshi och jag bodde ihop i Uppsala. Idag har vi en helt annan hund i kopplet. En bumbibjörn som mår bättre och förhoppningsvis lever längre tack vare kunskap om etologi och hundvänlig hundträning.

KONTAKTINFORMATION

ADRESS

Apelgatan 7, 582 46 Linköping

MEJL

emotionsetologen@gmail.com

TELEFON

070-26 19 344